Kustfiskaren med egen surströmming

Surströmmingspremiären ligger några månader borta, men i början av maj lade Lars-Ivan Hållstrand i Hästskär i norra Uppland de första strömmingarna i sina tunnor.

De stora surströmmingssalterierna som finns kvar längs Bottenhavets kust ligger vid Höga kusten i Ångermanland och utanför Sundsvall. I Enånger i Hälsingland finns lilla Borkbo salteri.

Men Lars-Ivan Hållstrand är den ende av Bottenhavets kustfiskare som gör egen surströmming på kommersiell nivå. Den totala mängden surströmming som äts i Sverige har minskat rejält de senaste decennierna, men för Lars-Ivan har det inte inneburit någon sämre försäljning.

-Jag lägger in 2 000 till 2 500 burkar per år. Jag brukar göra lika många burkar varje år, för då vet jag att jag blir av med dem, säger han.

Det innebär att han måste få upp fyra-fem ton strömming ur havet till suringen varje vår.

-Ja, nu när jag har filéer också, så blir det nog ännu mer. Det går ju åt mer strömming till filéerna.

Det finns ingen surströmmingstradition i Hästskär. Det var Lars-Ivan själv som drog igång tillverkningen för 15-20 år sedan. Han lärde sig konsten av fiskare i fiskeläget Utvalnäs utanför Gävle där han tidigare arbetade på de halvstora trålare som fanns på den tiden. Där finns ingen surströmmingsinläggning nuförtiden.

-Farsan fiskade, så jag har ju alltid följt med honom. Jag utbildade mig från början till byggnadsarbetare, men när jag blev arbetslös 1983 så började jag följa med på en trålare och sedan blev det en annan.

Som andra kustfiskare vid Bottenhavet hade han gärna kunnat fortsätta fiska på heltid, inte varit så beroende av egen förädling.

-Trålningen saknar jag i och för sig inte, men att fiska med garn… Det hade jag gärna kunnat koncentrera mig på, men det finns det ju inte förutsättningar för.

Den mesta surströmmingen säljer han till Stockholm och Uppsala som inte ligger alltför långt bort, men Lars-Ivans burkar brukar till också gå att köpa i Hudiksvall och hos fiskarkollegan Dennis Westlund på Skärså rökeri.

Surströmmingen står uppskattningsvis för mellan en tredje del och hälften av Lars-Ivans inkomster.

-Jag har ju annan verksamhet också. Jag står på torget i Tierp på fredagarna och så har jag en butik hemma med kyldisk.

Han har ingen självbetjäningsförsäljning som en del andra kustfiskare och det kan förstås vara lite svårt att hinna hålla butiken öppen.

-Men min gamla mamma brukar hjälpa till. Hon bor ju där hemma.

Den egna filémaskinen för strömming använts till surströmmingsfiléerna, men han säljer också färska strömmingsfiléer.

Sedan har han ett rökeri där han röker både böckling och lax, bara egenfångad lax från området kring Dalälvens mynning där ju tillgången på lax traditionellt varit ganska god. Han har tre laxfällor, den nordligaste lite längre hemifrån.

-Dom som handlar av mig vet att jag bara röker vildlax. Vill de ha odlat lax, så går de någon annanstans.

Hästskär ligger i Tierps kommun i Uppland. Ändå tycker Lars-Ivan Hållstrand att det känns naturligt att tillhöra Kustfiskarna i Bottenhavet, som ju nästan bara består av fiskare i södra Norrland.

-Vi har ju alltid haft mycket att göra med fiskarna i Gävle. Förut tillhörde vi Gävlefisk, säger han.

Lars-Ivans hemsida finns på http://www.hallstrandsfisk.se/ .

Fler artiklar

Artiklar

Mycket obefogat krångel

I mitt förra blogg-inlägg försvarade jag yrkesfiskares rätt att själv bestämma hur mycket (eller lite) de behöver tjäna för att hålla på med sin verksamhet.

Läs mer »