En fiskare men två åretruntjobb i fiskeföretaget

Restaurang Albertina i Skärså fiskeläge utanför Söderhamn hör sedan början av 80-talet till Hälsinglands mest besökta turistmål. Restaurangen fick ny uppmärksamhet förra året när TV-kocken Malin Söderström och hennes syster tog över.

Samtidigt kunde Skärså rökeri för första säsongen erbjuda ett enklare kafé för dem som tog sig över på andra sidan fjärden, längst ute på Udden. Första sommaren gav ett positivt gensvar. Förhoppningen är att fler ska få upp ögonen den här sommaren för att Skärså kan vara ett utflyktsmål även för dem som inte vill äta en rejäl måltid.

Tack vare rökeriets ägare kan Skärså fortfarande kallas ett levande fiskeläge, om man med det menar att det åtminstone finns en aktiv yrkesfiskare kvar.

Rökeriet hade vuxit ur sina lokaler och stod inför ett vägval, bygga ut eller sänka ambitionerna. Med ungefär fördubblade lokalytor fanns nu en separat del för café, butik och kök. Det gav samtidigt möjligheter att bedriva förädlingen effektivare i de gamla lokalerna. Kapaciteten ökade och rökeriet fick också leverera mer till Albertina.

Sedan Dennis Westlund byggde sitt rökeri 2000 hade alltfler besökare hittat ut till Udden och förädlingsverksamheten hade växt sig allt större, förutom under sommaren även inför jul. För över tio år sedan började han stå en dag i veckan på torget i Söderhamn under höstarna och vintrarna. 2014 köpte han också en försäljningsvagn med kyldisk för att kunna säkra livsmedelskvaliteten och få en bättre arbetsmiljö.

Hans sambo Elenor Svensson arbetar numera heltid i förädlings- och försäljningsverksamheten. Hon började först, 2012, att vara tjänstledig sommartid, sedan hela året, men för några år sedan sade hon upp sig från arbetet som arkivarie på Söderhamns kommun.

Jag själv fick en dryg månads arbete i butiken förra sommaren och ska arbeta där även den här sommaren.

Dennis har jag nämnt i bloggen tidigare. Han är min bror och jag använde honom och Skärså fiskeläge som åskådliggörande exempel på hur yrkesfisket längs södra Norrlandskusten kunnat ställas om och överleva.

Han är sedan ett antal år tillbaka den ende yrkesfiskaren i Skärså. Det var mer som fiskare han började som lärling hos pappa och farbror. Egentligen skulle han vilja fiska mer än han gör nuförtiden, men eftersom det inte finns någon grossist att lämna fångsterna till, kan han bara fiska de mängder som han och Elenor själva kan förädla och sälja.

Det innebär strömmingsfiske någon gång i veckan när det är isfritt och vädret tillåter. För att hantera sälproblemen, som stör strömmingsfisket mest under höstarna, har han kompletterat sin tiometersbåt med en liten trålutrustning.

Strömmingen filear han i den egna filémaskinen innan den blir till böckling, sotare, stekt strömming och den lökströmmingsfilé som han vann förstapris med vid Mathantverks-SM i höstas.

Sommartid fiskar han lax och sik i de så kallade push up-fällorna som utvecklats för att vara säkra mot sälangrepp.

Rökt sik har alltid varit en eftertraktad produkt. Tyvärr har det de senaste åren varit svårt att få sik i vattnen kring Skärså. Förra sommaren gick det lättare att fånga abborre på nät och den rökta abborren blev en uppskattad produkt.

Eftersom Skärså ligger ganska långt ifrån älven Ljusnan utlopp har laxfisket aldrig varit stort där. För att kunna röka storsäljaren pepparlax måste Dennis köpa råvaran från fiskodlingar. På senare år har pepparlaxen kompletterats med örtkryddad och chillikrydd lax, den sistnämnda kallad Westlunds starka lax.

Mer om Skärså Rökeri och Westlunds Fisk hittar du på Facebook-sidan, https://www.facebook.com/SkarsaRokeri

Fler artiklar

Ingen vanlig sill!

Julborden dukas nu upp. Tidpunkten kunde knappast vara bättre vald för att starta en ny blogg om det småskaliga kustnära fisket i södra Norrland! Inlagda

Läs mer »