Mika satsar med både ny båt och butik

Den som passerar Husum i Ångermanland i sommar kommer att kunna handla i en ny fiskbutik.

Kustfiskaren Mika Pastinen bygger den där han har sin förädlingsverksamhet, inne i Husums samhälle, mitt emot ishallen,

-Så det är den hel del trafik som kör förbi där, säger han.

Det är inte så långt från E4 heller, bara ungefär 300 meter

Mika räknar med att kunna öppna i juli.

-Jag är i stort sett färdig, men jag hinner nog inte till midsommar, säger han när jag pratar med honom i början av juni. En elektriker ska dit och så ska det sista ställas iordning. Jag kommer inte att satsa så mycket på butiken i år. Det blir mer nästa år.

Butiken är inte den enda nyinvesteringen i Mikas fiskeföretag det här året.

-Jag har byggt en ny båt i vinter också. Den är större och modernare än den jag hade tidigare, åtta meter, men helt öppen. Det är en sådan jag har behov av för mitt fiske.

Rökt sik är ju för många en eftertraktad produkt och i Mikas fiskevatten är tillgången god. Även den här säsongen har börjat med bra fångster.

-Jag har så kallade push up-fällor och nu har jag börjat med den här säsongens nätfiske också.

Det är sik han röker. Annan fisk filéar han, som aborre, lax och strömming.

-Jag har provat att röka böckling också, men jag har inte fått till receptet.

Än så länge, när han inte har en egen butik, säljer han stor del av sin fångst till restauranger.

-Sedan är jag leverantör av strömming till Röda Ulvens surströmmingssalteri. Och lax har jag sålt en hel del på export till Finland.

1998 flyttade han, den här gången, från Finland till Sverige. 2001 skaffade han fiskelicens och började fiska yrkesmässigt.

-Men man kan säga att jag varit fiskebranschen sen jag var fem år, säger Mika som fyllde 51 i våras. Som förskolebarn åkte jag varje dag med fiskbilen och som barn var jag sedan mycket på fiskemarknaden hemma i Vasa, när den fanns. Där fick jag se hur de gjorde allt, lade in lutfisk och allt möjligt. Efter det har jag hela livet hållt på med fiske.

Nu är inte fisket det enda Mika försörjer sig på. Han arbetar heltid på bruket i Husum. Det är skiftgångens ofta återkommande lediga veckor som möjliggör fiskeverksamheten.

-Man måste ju ha något att göra då också, säger han.

Butiken räknar han med att inte bara ska ge arbete åt honom själv.

-Nä, jag kan väl inte sköta allt själv. Där räknar jag med att mina döttrar ska jobba. De är 15 och 17 år gamla. Sedan har jag också en pensionär anställd.

Fler artiklar

Artiklar

Med gemensam passion

Med gemensam passion att vara till havs, fiska och äta god mat av hög kvalité utvecklar fiskaren Roger Stark och Janina verksamheten Janina & Rogers

Läs mer »