Kusiner storsatsar tillsammans

I Saltharsfjärden, Norrsundet, norr om Gävle, är det full fart på fiskförsäljningen så här i april.

Corona-krisen innebar ingen nedgång i påskhandeln.

-Nä, snarare tvärtom, säger Dennis Bergman, en av fiskarna där.

Ungefär samma bild av försäljningen inför påsk får jag när jag pratar med Carl-Åke Wallin på Rönnskär, Stocka, Nordanstig och Dennis Westlund, Skärså, Söderhamn.

Släkten Bergman har en lång historia av fiske vid Salthars, alltsedan Gunnar Bergman köpte en fastighet där 1922. Hans barn, barnbarn och barnbarnsbarn följde efter i yrket. Förädlingen kom igång mer under 80- och 90-talen.

På senare år har det funnits tre bergmanska fiskeföretag, men genom en sammanslagning har tre kusiner i den yngsta generationen nu storsatsat och byggt en ny anläggning med tre byggnader, rökhus, båthus och restaurang, på sammanlagt 600 kvadratmeter.

-Vi är i stort sett klara. Om ungefär en månad ska vi väl vara helt färdiga. Nu väntar vi bara på inredning som ska komma från Italien, säger Dennis Bergman.

Han håller också på med de sista kontakterna med kommunen för att det ska bli klart med utskänkningstillstånd för alkohol.

Förutom Dennis Bergman är det Magnus Bergman och Lars-Göran Bergman som driver verksamheten, men deras pappor är fortfarande aktiva och kan hjälpa till.

Men den nya anläggningen innebär inte bara jobb för släkten.

-Vi har anställt två personer, en kock och en som kan det här med rökning. Det kommer att bli fler arbetstillfällen när restaurangen kommer igång. Det blir en sommarrestaurang med á la carte-meny och någon kötträtt kommer vi också att ha, förutom fisken.

Trots storsatsningen och utökningen med restaurang räknar Dennis med att kusinerna ska hinna fiska lika mycket som tidigare.

-Vi fiskar abborre, strömming, sik, lax.

Hur vågar man satsa så mycket på en sådan här verksamhet?

-För att man ser att det finns en efterfrågan på närfångad fisk och mathantverk, och att den efterfrågan ökar, säger Dennis Bergman.

Alla tre kusinerna har hunnit arbeta med annat än fiske.

-Jag själv började fiska för tolv år sedan, skaffade fiskelicens och sedan dess har jag jobbat med pappa, säger Dennis.

Han och pappa Anders har också en fiskvagn för att kunna ta med sig försäljningen till andra platser. Den kommer att användas även i den nya verksamheten.

Dennis kusin Magnus fiskade med sin pappa fram tills han var i 20-årsåldern. Efter det har han haft andra arbeten, men fiskat med laxfällor under sommaren och lånat sin farbror Lars-Gunnars lokaler för att röka fisk, främst till restaurang Albertina i Skärså.

Nu kommer fisket och förädlingen att vara ett åretruntarbete för alla tre.

För Lars-Gunnars son Lars-Göran innebär det den största förändringen. I skolåldern sommarjobbade han i sin morfar Arne Östlins fiskförädling utanför Söderhamn. Sedan dess och fram till nu har han fram till nu arbetat i byggbranschen, men hjälpt sina föräldrar i fiskverksamheten i samband med storhelger.

Dennis Bergman är också en av de fem som bildar styrelse i nya Producentorganisationen Kustfiskarna i Bottenhavet, som ju står bakom den här sidan. Bilden i det här blogg-inlägget har jag också lånat av honom. En ny hemsida, men finns ännu inte tillgänglig.

Fler artiklar