Strömmingsfisket i centrum för bröderna Jonsson

Det är söndagseftermiddag. Mats Jonsson har tillsammans med bröderna Martin och Markus hunnit dra upp skötarna med 400 kilo strömming och sedan filéeat dem i Lönnånger norr om Hudiksvall.

-Ibland kan det bli mer än så också, men 400-500 kilo är ganska lagom. Man ska ju hinna ta hand om fångsten och bli av med den, säger Mats.

De hör till Bottenhavskustens yngre yrkesmässiga fiskare. Mats är 46 i år, men ingen av hans bröder har ännu hunnit bli 40.

Det är ingen tillfällighet att fisket sker på en söndag. Alla tre bröderna har andra arbeten på heltid.

-Ibland kan det bli att vi fiskar tre nätter på en vecka, men oftast fiskar vi åtminstone lördag och söndag.

Nästan alla fiskare längs Bottenhavskusten lägger nuförtiden ner stor del av sin tid och sitt arbete på att förädla sin fångst och att sälja den direkt till kunder. Bröderna Jonsson har koncentrerat sig på strömmingsfisket. Deras enda förädling sker i filémaskinen.

Strömmingsfilén säljer de sedan till butiker och restauranger i Hudiksvalls-/Nordansigsområdet. De nya ägarna till Sjögodis, med förädling och butik vid Arnöviken på Hornslandet och försäljningsvagn i Hudiksvall, bedriver inget eget fiske. Dit levererar bröderna Jonsson kontinuerligt.

Till några mindre livsmedelsbutiker levererar Jonssons ibland, främst inför storhelger.

-Vi ska försöka bygga upp ett fryslager också, så att vi har när det blir svårare att få strömming. Under sommaren kan det ju bli så och det är ju då restaurangerna vill ha mer strömming.

Det är femte vår-/sommarsäsongen som bröderna nu inleder. För ett år sedan köpte de en ny båt som är tre meter längre än den tidigare.

-Visst har den betytt mycket. Vi kan gå längre ut och det här året har vi kunnat hålla på lite under vintern också. Nu har vi fått tillstånd för att börja tråla, så det tänker vi börja med till hösten när det blir svårare att få strömming på skötar.

Den trålning det är frågan om här har naturligtvis inga likheter med det storskaliga industrifisket som gör sina fångster till foder. Fångsterna på trål behöver inte bli större än på skötar, men passar bättre när fisket går lite längre ut från land, på lite djupare vatten. Det blir också lättare att skydda fångsten från sälangrepp.

Att skaffa ny eller större båt som yrkesfiskare är förenat både med kostnader och byråkratiskt krågel. Man måste köpa rättigheter från någon skrotat båt, eftersom den svenska fiskeflottan inte får bli större, även om en större båt kan ersättas av flera små.

Samma regler gäller för den som ska få rätt att tråla, men Mats tror att de hittat en lösning även för det.

Trots att de fortsätter att utveckla sitt fiske, har bröderna ingen förhoppning om att kunna lämna sina andra arbeten.

-Möjligen skulle vi kunna gå ner i tid där under kortare perioder.

Det kan förstås bli tröttsamt ibland att orka med fisket vid sidan om heltidsjobb.

-Visst är det så. Dessutom har vi ju familjer, så ibland måste man ju prioritera om, men det är intresset som driver oss. Alla tre tycker ju att det här är kul och fisket är ju något som gått vidare sju generationer i släkten nu. Vår pappa och farbror är runt pensionsåldern. De är också med och hjälper till.

Mer om brödernas fiske går att läsa på Facebook-sidan https://www.facebook.com/Jonssonfiske Därifrån är också bilden i det här blogg-inlägget lånat.

Fler artiklar